10 tips om geld te besparen

10 tips om geld te besparen

Geld besparen, niet iedereen vindt het leuk om zich daarmee bezig te houden, maar soms moet je wel. Daarom volgen hier wat handige tips om geld te besparen.

Koop niet op afbetaling

Geld wat je niet hebt moet je ook niet uitgeven is hierbij de leidraad. Postorderbedrijven waar je op afbetaling kan kopen rekenen een heel hoge rente, soms wel 23% of meer en dat is erg veel geld. Je betaalt zo jouw gekochte item minstens twee keer als je de betalingstermijnen te lang door laat lopen. Er zijn erg veel mensen die hiermee de fout in gaan en echt in geldproblemen komen. Het is zo makkelijk om iets aan te schaffen, maar meestal blijft het niet bij één keer en de verleiding is groot dit vaker te doen. Tel al die rentes bij elkaar op en je ziet dat je zo heel veel geld weggooit.

Goedkopere groente, fruit en vlees

Groente en fruit zijn best duur. Het vreemde is dat junkfood veel goedkoper is om te kopen in de supermarkt dan lekker fruit, groente of ander gezond voedsel. Er zijn diverse Turkse winkels waar je veel goedkoper aan je fruit en groenten kan komen. Ook hebben zij vaak vlees wat goedkoper is dan in de supermarkt. De ervaring is dat het lekkerder is dan wanneer je het koopt in een supermarkt. Het is zachter en heeft meer smaak omdat zij het echt vers inkopen. 

Gooi overgebleven eten niet weg

Je kan heel veel eten invriezen. Denk aan bijvoorbeeld macaroni of een stamppot. Maak je te veel, vries het dan gewoon in. Het komt altijd van pas als je een keertje laat bent of gewoon geen zin hebt om te koken. Paprika en andere groenten kan je ook vaak invriezen. Snij de groenten voor en bewaar het in een diepvrieszakje. Heb je het nodig om in een gerecht te verwerken, dan pak je het zo uit je vriezer. 

Zeg alle abonnementen van kranten en tijdschriften op

Tegenwoordig kan je alles wat je wil weten zo op het Internet opzoeken. Het is zonde om een duur abonnement te hebben op een tijdschrift, de informatie komt toch wel tot je. De meeste mensen vergeten dat ze een abonnement hebben of zijn te laks om die op te zeggen. Vaak worden de tijdschriften en kranten nog maar half gelezen en dat is echt zonde van het geld.

Ga nooit naar de supermarkt met honger of trek

Zorg ervoor dat als je naar de supermarkt gaat je geen honger of trek hebt. Het is echt zo dat als je daar met een knorrende maag loopt je veel meer in je karretje gooit. Vaak zijn dit impulsaankopen. Je had het niet gedaan als je op pad was gegaan met een gevulde maag. 

Gooi geen dingen weg, maar verkoop ze via internet

Er worden heel veel goede spullen weggegooid. Niet iedereen heeft zin om te lopen leuren met zijn spullen en een kliko is zo gevonden. Het is echt zonde om het weg te gooien. Al verkoop je het maar voor een paar tientjes, je hebt dat geld dan toch weer tot je beschikking om andere dingen mee te doen. Iets wat jij niet langer kan gebruiken kan iemand anders heel blij maken omdat diegene niet het geld heeft om het nieuw aan te schaffen. 

Energie besparen

Het klinkt misschien een beetje belerend, maar je kan echt geld besparen door wat beter op je energie verbruik te letten. Haal opladers uit de stopcontacten als je ze niet gebruikt. Het is niet goed om die erin te laten zitten, ze gaan kapot of branden op een gegeven moment door. Doe als je thuiskomt de gordijnen dicht, het scheelt echt warmte als je dit doet.

Online kopen met kortingscodes

Het loont dat als je iets wil aanschaffen een kortingscode te zoeken op het Internet. Als je bijvoorbeeld bij een webshop iets wil kopen zoek dan eerst in Google naar een kortingscode van die winkel. Vaak kan je die vinden en scheelt het weer in je portemonnee.

Goedkoper op vakantie

Als je graag op vakantie gaat is het lonend om de nieuwsbrieven van de vakantieaanbieders te lezen. Er zitten vaak leuke kortingen bij en je doet ook nog eens leuke ideetjes op. Landen die je anders niet had bezocht kunnen ook heel aantrekkelijk zijn om eens te bezoeken. Het is een kleine moeite om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven.

Betalen met contant geld

Van alle tips om geld te besparen vinden wij dit de beste. Het is wellicht een inkoppertje, maar het is echt zo dat als je met contant geld je aankopen doet, je minder geld uitgeeft. Op de een of andere manier zijn mensen zuiniger met contant geld dan met het plastic kaartje. Je ziet met contant geld echt hoe hard het je portemonnee uit kan vliegen. Als je altijd met de pin betaald is dat gevoel toch een heel stuk minder en ben je geneigd om net iets meer geld uit te geven. 

Pin een vast bedrag per week om de boodschappen van te doen. Neem de bonnen mee naar huis en bekijk of je alles wat je hebt gekocht ook echt nodig had. Door met je neus op de prijzen van boodschappen gedrukt te worden is het vaak zo dat mensen een volgende keer toch op zoek gaan naar een net iets goedkoper product wat overigens net zo goed kan zijn.

Zie de website van het Nibud voor meer tips om geld te besparen.

Heb jij nog andere tips om geld te besparen? We lezen het graag in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *