8 tips voor thuiswerken

8 tips voor thuiswerken

We moeten op het moment (veel) thuiswerken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je een gezin hebt. Hoe pak je dit nu goed aan? Hieronder 8 tips voor thuiswerken die je hierbij kunnen helpen.

8. Werken is werken 

Niets is zo vervelend dat als je aan het werk bent je iedere keer van je werk afgeroepen wordt. Je moet gelijk duidelijk maken aan de mensen in je gezin dat je dat niet wilt. Dat geldt ook voor anderen zoals je schoonmoeder of een vriendin. Spreek met hen duidelijk af rond welke tijd zij je mogen appen of bellen. Als je hier duidelijk in bent bespaard het je een hoop ergernis. Tenslotte wordt er door je baas van jou verwacht dat je netjes je werk af hebt. Het is niet handig om iedere keer afgeleid te worden. Kies daarom een plek waar je rustig kan zitten en je niet iedere keer gestoord wordt. 

7. Routine

Een niet te onderschatten punt in deze lijst met tips voor thuiswerken is het aanhouden van routine. Omdat je geen reistijd hebt kun je natuurlijk wel wat langer in je bed blijven liggen, maar het is toch aan te raden om je wekker op en vast tijdstip te zetten. Ook kun je in je pyjama aan het werk gaan, maar is het toch beter om je aan te kleden voordat je aan het werk gaat. Precies, net zoals wanneer je naar kantoor zou moeten. Zo houd je toch de werkmodus er goed in. 

6. Rustig ontbijten

Neem de tijd om eerst te ontbijten voordat je aan het werk gaat. Het is wel makkelijk om je boterham voor je laptop op te eten, maar het is natuurlijk niet goed. Eten moet je rustig en geconcentreerd doen. Hou hier ook gewoon de routine in zoals je dit zou doen als je gewoon naar je werk zou gaan. Je zorgt ervoor dat je op deze manier met energie en concentratie aan het werk kan.

5. Planning maken

Schrijf de taken die je vandaag gedaan wil hebben op. Beter nog, maak voor de hele week een planning. Is er een dag dat de dingen anders lopen, dan heb je toch je richtlijnen al uitgezet en kom je niet in tijdnood aan het einde van de week. Ben je een echt ochtendmens en lekker productief in de ochtend, doe dan de lastige taken het eerst als dit mogelijk is. Zo heb je de middag vrij voor de minder lastige taken. 

4. Werk in blokken 

Je hebt de planning voor de week gemaakt. Nu moet je nog zorgen dat je werkt in tijdblokken. Deel je tijd zo in dat je na twee uur werken even een break neemt. Loop even een rondje en drink rustig je koffie of thee. Na een kwartier kan je weer achter de pc of laptop kruipen. Daarna neem je in de middag ook echt je lunchtijd om even rustig te eten om daarna in de middag weer je tijd te verdelen in tijdblokken. Je kunt geen uren achter elkaar aan het werk zijn want dan maak je fouten. Dus zorg dat je echt de tijd neemt om te ontspannen tussendoor. 

3. Maak het gezellig

Het is belangrijk om het zelf gezellig te maken. Op kantoor heb je zo af en toe aanspraak van collega’s, maar die moet je nu missen. Koop gewoon een leuk boeketje of spreek af en toe af om even te bellen met je collega’s. Even beeldbellen kan ook een afleiding zijn. Zo voorkom je dat je in een sociaal isolement raakt.

2. Stop op tijd

Als je thuiswerkt kan de valkuil zijn dat je doorwerkt terwijl je dat op je werk niet zou doen. Het is belangrijk dat je gewoon op tijd stopt zodat je de volgende dag weer fris er tegenaan kan. Bovendien heb je ontspanning nodig. Ga lekker sporten of maak een wandeling. Het geeft je een heldere geest en nieuwe energie.

1. Thuiswerken is anders dan op kantoor werken

Nummer 1 in de lijst met tips voor thuiswerken is om niet te streng voor jezelf te zijn. Hoe goed je ook je best doet en hoe goed je dingen plande, het werken thuis is toch anders dan op kantoor. Neem het niet te zwaar op als je een dag hebt dat je je niet goed kan concentreren omdat de kinderen te druk zijn of dat je je gewoon niet fijn voelt. Je doet er alles aan om zo goed mogelijk deze tijd door te komen met alle verplichtingen die je hebt en dat doe je goed!

Zie je, thuiswerken is zo erg niet. Nou ja, je zal je collega’s wel missen en de praatjes bij de koffiepauze, maar er zitten ook voordelen aan. Je hebt geen reistijd en hoeft niet door weer en wind te ploeteren op je fiets. Geen gedoe met volle treinen of bussen. En nou ja, social talk is er ook niet dus je hebt geen tijdverlies in je werk. Je gaat gewoon tijd over houden! 

Misschien ben je thuis met je gezin en kan je tussendoor toch wat huishoudelijke dingen doen zoals een wasje doen of de vaatwasser leegruimen. Heb je geen gezin dan heb je meer me-time om die serie eens te kijken op je gemak, een goed boek te lezen of een wandeling buiten te maken met een vriend of vriendin.

Heb jij nog andere goede tips voor thuiswerken? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *