De 10 beste horrorfilms aller tijden

De 10 beste horrorfilms aller tijden

De wind waait door het raam met de gordijnen open. Kaarsen doven uit in het donker. En een rilling stroomt langs je ruggengraat. Nee, het is niet alleen je verbeelding. Er gebeurt iets op je televisiescherm, klaar om je alle schrik aan te jagen: de grote, boeiende lijst met de 10 beste horrorfilms aller tijden.

10. Psycho (1960) 

De klassieker van Alfred Hitchcock was bij zijn debuut zeer controversieel. Het verhaal, over een eenzame moteleigenaar die de neiging had zijn klanten te vermoorden, ging over een gewelddadige identiteitsstoornis en het eerste toilet op Amerikaanse schermen. De wendingen zijn enkele van de beste en meest bekende in de film, wat ertoe leidde dat Hitchcock erop stond dat theaters niemand binnenlieten nadat de film was begonnen. Psycho is niet alleen een van de grootste horrorstukken ooit gemaakt, het is de film die de moderne opvatting van aanvangstijden in de VS aan de kaart stelde.

Lees meer over Psycho

9. Freaks (1932)

Veel klassieke films hebben niet dezelfde angsten die ze hadden toen ze oorspronkelijk werden uitgebracht. Maar er is iets aan de Freaks uit 1932 dat het tot op de dag van vandaag nog steeds huiveringwekkend maakt. De film volgt een acrobaat die met een dwerg trouwt en vervolgens samenzweert met haar sterke vriend om hem te vermoorden en zijn geld af te nemen. Wanneer de circusartiesten haar plan ontdekken, is hun wraak erger dan alleen moord. De controversiële – misschien uitbuitende – film kostte Tod Browning (vooral bekend van het regisseren van Bela Lugosi in Dracula) zijn carrière, maar is een onvergetelijk stukje cinema.

Lees meer over Freaks

8. Scream (1996)

Wes Craven en het metascript van scenarioschrijver Kevin Williamson brachten zowel humor als angst in het subgenre door de zelfbewuste slachtoffers de “regels” van horrorfilms te laten begrijpen wanneer een moordenaar hun kleine Californische stadje besluipt en hun moord in een spel verandert. Ze weten wie de eerste is die sterft, wat ze moeten doen en wat ze niet moeten doen. Het is leuk, het is eng en het heeft een van de beste vroege wendingen van elke horrorfilm: de grootste naam in de cast, Drew Barrymore, vermoorden in de eerste paar minuten van de film. Onbetaalbaar.

Lees meer over Scream

7. Saw (2004) 

Op plek 5 in de lijst met beste horrorfilms aller tijden staat Saw. Saw ontving gemengde recensies toen het voor het eerst werd uitgebracht. Veel critici zagen het als gewoon een goedkope, bloederige toegang tot de horrormarkt, maar de film overwon zijn ‘martelporno’ en verzekerde James Wan als een creatieve meester van simpele horror. In de eerste film zitten twee mannen vastgeketend in een vervallen badkamer met instructies hoe ze kunnen ontsnappen. Het zet een gevaarlijk spel op waarvoor verschillende gevangenen nodig hebben om deel te nemen aan spellen waarin hun eigen egoïstische behoeften tegenover die van anderen staan. De film kreeg nog zeker een aantal vervolgen en de meest bekende zin uit de film bleef “Do you wanne play a game?”.

Lees meer over Saw

6. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Tobe Hooper’s eerste speelfilm, Texas Chain Saw Massacre (ja, de juiste manier om de titel van de originele film te spellen is met “chain saw” als twee woorden) is een groezelig stukje horrorgeschiedenis. In TCM krijgt de auto van een groep het begeven tijdens een reis door Texas en worden ze geterroriseerd door Leatherface, een psychopaat met menselijke huid, die het vlees van zijn slachtoffers eet en hun botten als accessoires gebruikt. Brutaal, rauw en controversieel, Hooper liet elke dood buiten het scherm plaatsvinden dankzij slimme montage en geluid. Maar de pure onaangenaamheid van het krachtige gevoel van angst en plaats van de film zorgde er toch voor dat het een R-rating kreeg.

Lees meer over The Texas Chainsaw Massacre

5. Suspiria (1977) 

Suspiria was niet de eerste film van Dario Argento, maar het is zeker zijn bekendste en een van zijn mooiste. Een Amerikaan reist naar Duitsland om een ​​prestigieuze balletacademie bij te wonen, maar ontdekt al snel dat de school wordt gerund door heksen. Moorden, maden en chaos volgen. Gedrenkt in prachtige, levendige kleuren (het meest significant rood), heeft de film een ​​van de meest magnifieke sterfscènes in de moderne cinema, waar een vrouw meerdere keren wordt aangevallen voordat ze uiteindelijk aan een strop wordt gehangen en door een glas-in-loodraam wordt gegooid. De enorme glasscherven spietsten haar vriendin op de vloer beneden.

Lees meer over Suspiria

4. The Exorcist (1973) 

The Exorcist hoort zeker thuis in de lijst met beste horrorfilms aller tijden. De film wordt door velen beschouwd als de engste film ooit gemaakt. Gebaseerd op de gelijknamige roman van William Peter Blatty. De film volgt een ​​bezeten kind en het dubbele priester-team wordt gestuurd om haar uit te drijven. De film ontving tien Academy Award-nominaties, waaronder die voor Beste Film, waardoor het de eerste (en nog steeds een van de weinige) horrorfilms was die werd genomineerd voor Beste Film. Het intense acteerwerk en de angstaanjagende speciale effecten creëerden zo’n effectieve film dat de productie zelf zou worden vervloekt. Bijna iedereen die bij de film betrokken was, raakte gewond, werd ziek of stierf in de familie en de hele set brandde bijna tot de grond toe af. Dat geeft je toch te denken.

Lees meer over The Exorcist

3. Night of the Living Dead (1968)

De film die het moderne zombiegenre lanceerde, noemt zijn gedachten nooit ‘zombies’. In zijn script noemde George Romero ze ‘geesten’. Romero haalde $ 6.000 op om zijn eerste speelfilm te maken en het was er een die het horrorlandschap voor altijd zou veranderen. De plot is heel eenvoudig: een paar broers en zussen bezoeken het graf van hun vader wanneer ze worden aangevallen door degenen die dood zouden moeten zijn. Ze zoeken onderdak bij een groep overlevenden in een oude boerderij om de invasie af te wachten. De film wordt vaak gezien als een commentaar op rassenverhoudingen in de Verenigde Staten en als een aanklacht tegen de oorlog in Vietnam, maar blijft voor veel mensen een echte favoriet.

Lees meer over Night of the Living Dead

2. A Nightmare on Elm Street (1984)

Wie kent hem niet, de enge man met de hele lange nagels. Een favoriete personage voor de Halloween of carnavals dagen. Freddy Kruger is in bijna elk opzicht het tegenovergestelde van Michael Myers en is spraakzaam en expressief. In de originele Nightmare on Elm Street werd hij op passende wijze bedreigd door een verbrand gezicht door een kaaspizza. De kindermisbruiker en moordenaar wordt vrijgelaten waarna de straten niet langer veilig zijn. Van A Nightmare on Elm Street zijn er heel veel vervolgen gemaakt, een echte hit in de jaren 80 die zeker behoort tot de beste horrorfilms aller tijden!

Lees meer over A Nightmare on Elm Street

1. Halloween (1978)

Een klassieke griezelfilm. De originele Halloween-film was veel minder bloederig en grafisch dan sommige van de opvolgers van Halloween. Het verhaal volgt Michael Myers, die zijn ouders als kind vermoordt en zelf een moordernaar wordt. Hij ontsnapt als volwassene uit de kliniek en zet zijn moordpartij voort. Wat het oorspronkelijke Halloween enger maakt dan zijn tijdgenoten, is de mix van realisme en het bovennatuurlijke. Myers is ongetwijfeld een mens, maar hij mist alles wat als menselijkheid kan worden beschouwd. Griezelen, elke minuut van de film.

Lees meer over Halloween

Wat zijn volgens jou de beste horrorfilms aller tijden? Laat het ons weten in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *