Veel van de heetste plekken op aarde zijn ver weg van Nederland. Soms zijn ze zo afgelegen dat de temperatuur en warmte informatie alleen kan worden gemeten met satellieten. Veel van deze plekken zijn woestijnen, maar sommige zijn ook steden en oerwouden.
10. Amazone
Het beroemdste tropische regenwoud van de aarde is misschien versluierd door bomen, maar het is nog steeds heet en vochtig. Toegegeven, het is mistig en er valt regelmatig regen, maar het is ook heel dicht bij de evenaar en behoorlijk warm. Een dikke soort warmte dringt hier door, het soort dat je bij elke ademhaling in je longen kunt voelen. Met een gemiddelde temperatuur van meer dan 33 °C, is het altijd warm en wordt het versterkt door buitengewone luchtvochtigheidsniveaus.
Lees meer over het klimaat van de Amazone
9. Bangkok, Thailand
De hitte van Bangkok is bedrieglijk. De Thaise stad zet nooit recordhoogtes neer, maar het is het hele jaar door zo constant warm dat het een van de heetste bewoonde plekken is. ’s Nachts is er vaak weinig frisse lucht, dus slapen in de open lucht kun je wel vergeten. De lokale bevolking houdt ervan om de warmte te bestrijden met dingen als boottransport, verse vruchtensappen, waterpistolen (die hier vooral populair zijn), of voedselgerechten die vaak pittig zijn en je afleiden van het weer, dus hitte bestrijden met een pittige soort hitte. De hoogste temperatuur in Bangkok was ooit 45 °C.
Lees meer over het klimaat van Bangkok, Thailand
8. Sonorawoestijn
Een met cactussen bezaaide uitgestrektheid in het zuidwesten van de VS en het noorden van Mexico, de Sonorawoestijn bakt. Het is een verrassend diverse plek in termen van biologie en zelfs de thuisbasis van een zeldzame populatie jaguars. De vrij grote regio is de thuisbasis van Phoenix, een stad die zo heet is dat je tijdens de zomermaanden gewoon binnenblijft. In juli zijn de temperaturen meestal rond de 46 °C tijdens de middaguren.
Lees meer over het klimaat van de Sonorawoestijn
7. Koeweit-Stad, Koeweit
De hoofdstad van Koeweit is een van de heetste steden in het Midden-Oosten en op aarde. Met een bevolking van meer dan 4 miljoen is het ook een van de populairste metropolen die er is. Hier zweven de gemiddelde zomerse hoogtepunten rond de verstikkende 47 °C. Vreemd genoeg is het ook best koud tijdens de korte winter. De hitte, die het grootste deel van het jaar domineert, kan nog extremer aanvoelen als gevolg van de veel voorkomende zandstormen.
Lees meer over het klimaat van Koeweit-Stad, Koeweit
6. Death Valley, Californië
Death Valley is bij veel mensen bekend als een van de heetste plekken op aarde. In juli 1913 in Furnace Creek, Californië, stond het kwik op 58 °C. Sommigen denken dat een zandstorm oververhit materiaal heeft veroorzaakt om de weersapparatuur in de war te brengen. Anderen denken dat het gewoon een heter dan normaal soort middag was. Hoe dan ook, het kleine stadje in de grotere Death Valley is geen onbekende voor verschroeiend weer en registreert bijna jaarlijks recordtemperaturen.
Lees meer over het klimaat van Death Valley, Californië
5. Azizia, Libië
Deze stad met ongeveer 25.000 inwoners in het noordwesten van Libië werd verondersteld de hoogste temperatuur op aarde te hebben gedurende vele jaren. Hoe dan ook, het is de thuisbasis van extreme hitte, evenals een oude handelsroute die leidde naar het nabijgelegen Tripoli. Het landschap is behoorlijk typisch als we het hebben over verzengende woestijnen, met zijn gouden zandduinen, af en toe oases en wolkeloze luchten. Hier zijn de bewoners ’s nachts veel actiever, nemen ze klusjes op zich en gaan ze in de vroege uurtjes naar de markt als het buiten draaglijker is. De hoogste temperatuur ooit gemeten daar is 59 °C.
Lees meer over het klimaat van Azizia, Libië
4. Vlammende Bergen, China
Je kunt een bereik niet de Flaming Mountains noemen, tenzij ze praktisch in brand staan. De levenloos uitziende strook van rood gesteente bevindt zich in de Taklamakan-woestijn en breekt routinematig de 50 °C. Met zoveel straling van de rotsen kan het vaak heter aanvoelen. De heetste temperatuur in 2008 was 67 °C! Dan vraag je jezelf toch af van, hoe gaat de lokale bevolking ermee om? Lang geleden versloegen de Chinezen de hitte met kleding van zijde of zelfs bamboe. Dit laatste materiaal wordt nog steeds gebruikt om bedden en dingen zoals autostoeltjes te bedekken om te isoleren tegen de hitte. Het is ook de gewoonte om te genieten van een kopje mungboonsap, waarvan wordt gedacht, dat het je kerntemperatuur kan afkoelen.
Lees meer over het klimaat van de Vlammende Bergen, China
3. Lut woestijn, Iran
De Lut woestijn in Iran ziet eruit als een andere planeet met zijn grote plateaus en talloze kolossale zandkastelen in de zoute woestijn. Een van de heetste gebieden binnen de Lut heet Gandom Beryan, Perzisch voor ‘geroosterde tarwe’. Men gelooft dat hier binnen een paar dagen wat tarwe werd geroosterd door de zon. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 71 °C.
Lees meer over het klimaat van de Lut woestijn, Iran
2. Sahara woestijn
De Sahara is de grootste hete woestijn ter wereld en beslaat vrijwel de hele bovenste helft van Afrika. Het is een door de zon gebakken massa van bijna een miljoen vierkante kilometer, die vanuit de ruimte gemakkelijk herkenbaar is. Het is een plaats met weinig wolken en harde hitte. Waar water is, verdampt het zelfs met de hoogste snelheid waar ook ter wereld. Er is bijna overal zand en het trekt enorm veel warmte aan. De grondtemperaturen in de Sahara overtreffen vaak 77 °C, Als je wil gaan wandelen neem dan dikke schoenen mee. Of doe net als de lokale bevolking, ga per kameel.
Lees meer over het klimaat van de Sahara woestijn
1. Dallol, Ethiopië
Op plek 1 in de lijst met heetste plekken op aarde staat Dallol. Extreem afgelegen en gelegen in het uiterste noorden van Ethiopië, is het een klein dorpje dat bekend staat om het neerzetten van records. Het is de warmste plek op aarde het hele jaar door. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 112 °C.
De Danakil-depressie is een kloofvallei die parallel loopt met de Rode Zee, vlakbij de grens tussen Ethiopië en Eritrea. Het is een kleine structuur die samenloopt met de kloof tussen Afrika en het Arabische schiereiland. Als de kloof opengaat, zakt de bodem weg. Na miljoenen jaren van verzakking bevindt het diepste deel van de kloof zich ongeveer 110 meter onder zeeniveau. Het is dus een van de laagste punten op aarde.
Lees meer over het klimaat van Dallol, Ethiopië
Heb jij weleens de hitte ervaren van een van deze heetste plekken op aarde? Laat ons weten in de reacties hoe je dit hebt ervaren.