De 10 hoogste gebouwen ter wereld

De 10 hoogste gebouwen ter wereld

Stel je bent een onderneming die erg goed draait en je wil een statement maken naar je concurrent, wat doe je dan? Dan laat je een pand neerzetten dat groter en vooral hoger is dan het gebouw van de concurrent. Uiteraard heeft de concurrent de nodige zelfrespect en laat dit niet over zijn kant gaan. Hij laat op zijn beurt weer een pand bouwen dat net wéér ietsje hoger is en de concurrentie naar de ‘de grootste’ is begonnen. Hoogste gebouwen ter wereld?

Om even terug te gaan in de tijd is een dergelijke wereldwijde strijd begonnen in 1909 in de stad New York. De destijdse eigenaar van De Metropolitan Life Insurance Company, liet een gebouw neerzetten van maar liefst 213,6 meter hoog. Voor die tijd een wereldprestatie, maar daar kwam snel verandering in. In de 112 jaar die daarna volgden zijn de technieken en materialen dusdanig verbeterd, dat je verstelt staat van de gebouwen die inmiddels zijn gebouwd en hun fenomenale hoogte. Hieronder vind je de 10 hoogste gebouwen ter wereld.

10. De Taipei 101, met een hoogte van 508 meter

In 1998 werd gestart met de bouw van de Taipei, die eigenlijk op de tekentafel lag voor een gebouw dat niet hoger zou worden dan 68 verdiepingen. Dit gebouw moest in het financiële district in Taipei, symbool staan voor welvaart en voorspoed. Tijdens de bouw werd er besloten om het gebouw te verhogen tot maar liefst 101 verdiepingen. Uiteraard bracht dat de nodige consequenties met zich mee waardoor de constructie aardig in de problemen kwam. 

Na de nodige tegenslagen, waaronder een aardbeving waarbij twee hijskranen naar beneden vielen met vijf doden als gevolg, werd op 1 juli 2003 de top bereikt. De Taipei heeft een commerciële indeling van winkels die op de begane grond t/m de vierde verdieping zijn gevestigd, een fitnesscentrum die de 5e en 6e verdieping in beslag neemt, kantoren op verdieping 7 t/m 84 en restaurants op verdieping 86, 87 en 88. Verder zijn er nog observatiedekken op verdieping 89, 91 en 101 en communicatiefaciliteiten, verdeeld over verdieping 92 t/m 100. De uiteindelijke opening was in 2004.

Lees meer over de Taipei 101

9. De China Zun, met een hoogte van 528 meter

In 2011 is begonnen aan de bouw van de China Zun, die ook wel CITIC tower wordt genoemd. Het architecturale concept van de China Zun, is een afgeleide van het beeld van ‘Zun’, een traditioneel en gekoesterd Chinese vaartuig, die bij rituelen werd gebruikt. Met zijn 528 meter hoogte en 108 verdiepingen boven de grond en 7 verdiepingen onder de grond, is dit het hoogste gebouw in Peking en het 5e hoogste gebouw in China. 

Het is ontworpen door een Amerikaans architectenbureau, dat het voornamelijk heeft ontworpen voor kantoorruimte, hotels en woonruimte. Het is bijzonder te noemen, dat het complex is verbonden met een enorm ondergronds netwerk van voetpaden, B2-rijbaan en 4 metrolijnen, die in verbinding staan met drie andere stations. De uiteindelijke oplevering vond plaats in het begin van 2019.

Lees meer over de China Zun

8. Het CTF Finance Centre, met een hoogte van 530 meter

Het scheelt maar twee meter, maar daarmee staat het CTF Finance Centre op nummer 8 in de top 10 van hoogste gebouwen ter wereld. Het CTF Finance Centre, is niet de enige naam die dit gebouw heeft gekregen. Het gebouw wordt ook wel Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre en East Tower genoemd. 

De reden dat het gebouw ook East Tower wordt genoemd, is omdat het deel uitmaakt van de Guangzhou Twin Towers. De toren staat in het central business district van de plaats Zhujiang New Town, China. 80% van de toren wordt gezien als wolkenkrabber en de overige 20% als de sokkel aan de voet van de toren. 

De toren heeft 111 verdieping boven de grond en 5 verdiepingen onder de grond. Ook deze toren kent een diverse indeling van gebruik, zoals een shoppingcenter, 335 appartementen met hotelbediening, kantoorruimtes en een hotel, met 251 kamers. In de sokkel van het gebouw is er toegang tot een metrostation. De start van de bouw was 29 september 2009 en werd in oktober 2016 in gebruik genomen. Een leuk weetje is, dat dit de snelst geassembleerde wolkenkrabber is en 95 liften heeft, waarvan 2 liften met 72 km/u de snelste ter wereld zijn.

Lees meer over het CFT Finance Centre

7. Het One World Trade Center, met een hoogte van 541 meter

Het One World Trade Center, dat eerder bekend stond als Freedom Tower, staat in New York en is een wolkenkrabber van 541 meter hoog en daarmee gelijk het hoogste gebouw van Amerika. Na de aanslag op de welbekende Twin Towers op 9/11 2001, was het niet meer dan logisch dat er een nieuw World Trade Center moest komen. 

Het One World Trade Center, is direct naast de plek gebouwd waar ooit de Twin Towers hebben gestaan. Heel officieel is het niet het World Trade Center, maar Het World Trade Center Complex, want het bestaat niet uit één gebouw, maar eigenlijk uit zes gebouwen, waarvan er één op de oorspronkelijke plek van de Twin Towers eindigt en waar nu het Memorial van 9/11 te vinden is. De toren heeft 94 verdiepingen boven de grond en 5 ondegrondse verdiepingen, met (69) kantooretages, restaurants en een observatiedek. Onder het gebouw is er nog een groot winkelcentrum en toegang tot het openbaar vervoer.

Lees meer over het One World Trade Center

6. De Lotte World Tower, met een hoogte van 555,7 meter

In de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoel, staat een wolkenkrabber met de naam Lotte World Tower. Deze wolkenkrabber is 555,7 meter hoog en beschikt over 123 verdiepingen boven de grond en 6 verdiepingen onder het grondoppervlak. Bij de opening in 2017 is het de hoogste wolkenkrabber van Zuid-Korea en staat het op de zesde plaats van hoogste gebouwen ter wereld. 

De zeer nuttige oppervlakte van meer dan 300.000 m2, zijn gevuld met commerciële zones en winkels op de eerste 12 verdiepingen. De verdiepingen 14 t/m 38 zijn voorzien van kantoren. Op verdieping 42 t/m 71 zijn standaard woonruimtes en op verdieping 76 t/m 101 vind je een luxueus hotel. Op verdieping 85 is een zwembad aanwezig en nog meer kantoorruimte vind je op de verdiepingen 117 t/m 123. In de sokkel van het gebouw is een grote concertzaal met 2000 zitplaatsen, een aquarium en een bioscoop.

Lees meer over de Lotte World Tower

5. De Goldin Finance 117, met een hoogte van 597,01 meter

In het zakendistrict van Tianjin, China, staat de wolkenkrabber de Golden Finance. Over dit gebouw valt helaas niet zo erg veel te vertellen, aangezien het puur gebouwd is voor zakelijk gebruik. De eerst 92 van de in totaal 117 verdiepingen worden dan ook gebruikt als kantoorruimte. Verdieping 93 t/m 117 is ingericht als hotel en restaurant. Het enige bijzondere aan deze toren is het draaiende observatiedek en het draaiende restaurant.

Lees meer over de Goldin Finance 117

4. Het Ping An Finance Centre, met een hoogte van 599,1 meter

Deze wolkenkrabber is gebouwd in het zakelijke centrum van Shenzhen in China. De 599,1 meter hoogte is verdeeld in 115 verdiepingen. Ondergronds vinden we nog eens 5 verdiepingen. De start van de bouw was begonnen in 2009 en op het moment dat deze toren in 2017 in gebruik werd genomen, was dit het op drie na hoogste gebouw ter wereld. 

Ook dit pand wordt voornamelijk gebruikt als kantoorruimte, maar je vindt er evengoed ook een shopping mall en conferentieruimte. Toch heeft dit gebouw een wereldrecord, want op een hoogte van 562,2 meter bevind zich het observatieplatform en is daarmee het hoogste observatieplatform in een wolkenkrabber ter wereld.

Lees meer over het Ping An Finance Centre

3. De Abraj Al Bait-toren, met een hoogte van 601 meter

Dit gebouw, dat in Mekka, Saoedi-Arabië staat, is een cluster van gebouwen. Het hoogste gebouw van dit cluster is 601 meter hoog. Dit gebouw heeft een record te pakken voor het hoogste hotel ter wereld, waarbij opgemerkt mag worden dat het hotel plaats biedt voor 10.000 bezoekers.  

Het gebouw wordt voornamelijk gebruikt als woonruimte en heeft daarnaast een winkelcentrum van vier verdiepingen, een hotel en kantoorruimte. Met zijn totale oppervlakte van 1.500.00 m2 heeft het pand het op één na grootste oppervlakte en in totaal kunnen er ongeveer 100.000 personen in het pand verblijven. De hoogste toren heeft aan vier zeiden een klok, met een diameter van 46 meter die van zo’n 25 kilometer afstand nog prima is af te lezen. Ook daarmee hebben ze een record te pakken met de grootste klok ter wereld.

Lees meer over de Abraj Al Bait-toren

2. De Shanghai Tower, met een hoogte van 632 meter

Het Pudong district in Shanghai, China, is de plek waar de op één na hoogste wolkenkrabber te vinden is, de Shanghai Tower. Dit gebouw heeft een hoogte van 632 meter en heeft 126 verdiepingen boven de grond en 5 verdiepingen onder de grond en is daarmee de hoogste toren van China. De toren wordt voornamelijk gebruikt als kantoorruimte, maar heeft ook een 5 sterren hotel.  Er zijn 5 verdiepingen ingericht als observatorium, waarvan twee verdiepingen nog niet voor het publiek toegankelijk zijn. In het onderste gedeelte van de toren vind je het winkelgedeelte.

Lees meer over de Shanghai Tower

1. De Burj Khalifa, met een hoogte van 828 meter

Plek 1 in de lijst met hoogste gebouwen ter wereld wordt ingenomen door de Burj Khalifa. Op 21 September 2004 werd er in de stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, begonnen met de bouw en op 17 januari 2009 werd het hoogste punt van 828 meter al bereikt. Op 4 Januari 2010 werd het met een groots vuurwerk geopend. 

Deze toren, die tijdens de bouw Burj Dubai (Toren van Dubai) werd genoemd, werd enkele uren voor de opening omgedoopt tot Burj Khalifa, een verwijzing naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten en Abu Dhabi. Naast de 900 appartementen en kantoorruimten, is er ook ruimte gereserveerd voor hotels. Zo heeft Giorgio Armani 15 de onderste verdiepingen betrokken en heeft hiermee het eerste Armani hotel geopend.

Lees meer over de Burj Khalifa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *