De 10 kleinste mensen aller tijden

De 10 kleinste mensen aller tijden

De natuur zorgt ervoor dat veel dingen vooraf bepaald zijn en wij daar geen invloed op hebben. Zo ook bij deze mensen. Zij bleven klein door verschillende aandoeningen. Zo willen veel kleine personen door hun positie aandacht krijgen voor projecten die kunnen gaan over hun ziekte waardoor ze klein zijn en ook aandacht vragen voor hun afkomst. Dit is de lijst met de 10 kleinste mensen aller tijden!

Lin Yü-chih – 67.5 centimeter

Lin Yü-chih staat in het officiële Guinness Book of Records tot 2009 bekend als allerkleinste man ter wereld. Deze kleine Taiwanees heeft een zeldzame groeiziekte. Bij deze ziekte spreek je over een afwijking wat zich in het  bindweefsel bevindt en erfelijk is. Hierdoor heeft een persoon met OI zwakkere botten doordat hij of zij minder bindweefsel heeft en kunnen botten sneller breken. Daarnaast kan deze aandoening zorgen dat er een groeiachterstand ontstaat. Lin Yü-chih is een geboren activist en heeft al op diverse manieren geprobeerd aandacht te krijgen voor zijn ziekte die erg zeldzaam is. Zo is hij regelmatig te horen op verschillende conferenties en congressen over de hele wereld.

Lees meer over Lin Yü-chih

Khagendra Thapa Magar – 67 centimeter

Khagendra is een van de meerdere Nepalezen in dit bijzondere lijstje. Zo wordt hij ook wel ‘de kleine Boeddha’ genoemd. Dit is in een Boeddhistisch land natuurlijk geen onverdienstelijke titel. Khagendra is in 1992 geboren en zo kreeg hij in 2010, op 18-jarige leeftijd, de bijzondere  titel ‘de kleinste man van de wereld’. Deze titel heeft hij maar heel kort gekregen want de recordzoekers vonden in 2011 een nog kleinere man. Khagendra komt graag naar buiten met zijn verhaal. Zo werd er ooit een documentaire van hem gemaakt, genaamd ‘De kleinste man ter wereld, en ik’.

Lees meer over Khagendra Thapa Magar

István Tóth – 65 centimeter

De Hongaarse István Tóth is juist iemand die niet graag in de openbaar zich te tonen. Hij had de helaas de pech dat hij werd geboren in een omgeving waar men slecht omgaat met mensen welke een geestelijke of lichamelijk beperking hebben. Hij is in 2011 overleden op een leeftijd van 48 jaar. Zijn lengte werd geschat op 65 centimeter.

Madge Bester – 65 centimeter

Madge Bester lijdt even als Lin Yumetchih aan de zeldzame ziekte osteogenesis imperfecta. Ze is door deze ziekte gekluisterd aan een rolstoel. Ook probeert ze net als Lin Yumetchih er het beste van te maken en laat ze zich regelmatig horen op dezelfde en wereldwijde conferenties en congressen. Haar doel hiervan is om aandacht te vragen voor mensen die een beperking hebben. Haar lengte valt te vergelijken met een gemiddeld kindje van 1 jaar oud.

Lees meer over Madge Bester

Lucía Zárate – 61 centimeter

Op haar 17e kreeg Lucía Zárate een vermelding in het grote boek met records. Ze was de lichtste dame op aarde. De kleine Mexicaanse werd geboren in 1864 en is na haar eerste verjaardag nooit meer verder gegroeid. De diagnose die bij haar gesteld werd heeft de naam primordiaal, oftewel dwerggroei. 

Lucía Zárate heeft door haar bijzondere plaats diverse baantjes in het circus gekregen. Ze kreeg als snel de naam ‘Wonderlijke Mexicaanse dwerg’. Zo kon zij overleven. Het circus heeft uiteindelijk ook voor haar ondergang gezorgd. In 1890 is Lucía op 24-jarige leeftijd met de circustrein ondergesneeuwd en door onderkoeling om het leven gekomen.

Lees meer over Lucía Zárate

Junrey Balawing – 60 centimeter

Junrey Balawing zou volgens het Guinness Book of Records misschien wel de allerkleinste nog levende man op de wereld zijn. Al vrij snel na Junreys geboorte stopte hij met groeien. Ook had hij naast zijn lengte last van slechte knieën.

Lees meer over Junrey Balawing

Jyoti Amge – 58.4 centimeter

Zo hadden we hier hierboven over de kleinste levende man ter wereld en komen we nu aan bij de kleinste levende vrouw in de wereld. Deze dame, Jyoti Amge, is waarschijnlijk 1 van de weinige uit onze lijst die kan zeggen dat de lengte haar alleen profijt heeft gebracht. Zo is ze namelijk een actrice. In de horrorserie American Horror Story uit 2014 kreeg zij een rol. Het betekent natuurlijk niet altijd dat je naast klein ook nog eens lief en onschuldig zou zijn.

Lees meer over Jyoti Amge

Pauline Musters – 58 centimeter

Nederland is ook vertegenwoordigd met een bijzonder persoon in dit lijstje. Pauline Musters werd in 1876 geboren en kreeg ze al snel de titel ‘de kleinste vrouw op aarde’. Helaas was alle roem maar voor even, ze is op 19-jarige leeftijd overleden door een longontsteking in combinatie met een hersenvliesontsteking. Dit waren toendertijd veel ziekten waren mensen aan stierven.

Lees meer over Pauline Musters

Gul Mohammed – 57 centimeter

De meeste hele kleine mensen ter wereld bereiken vaak geen hogere leeftijd dan 30 jaar, Gul Mohammed was hier een uitzondering op. De beste man kwam ter wereld in het jaar 1957 en heeft tot aan zijn dood, de ‘kleinste man op aarde’ mogen heten. Hij is op 40-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongezonde leefstijl.

Lees meer over Gul Mohammed

Chandra Bahadur Dangi – 54,6 centimeter

Op nummer 1 van onze bijzondere lijst staat de allerkleinste persoon die ooit heeft geleefd. Chandra Bahadur Dangi bleef erg lang uit de spotlights in Nepal. Uiteindelijk werd hij gevonden door onderzoekers van het Guinness Book of Records en deze riepen hem uit tot kleinste persoon ter wereld. Zo gebruikte Dangi zijn bekendheid om onder andere iets van de wereld te zien. Hij was nog nooit verder gekomen dat zijn eigen dorpje in Nepal, dus greep hij de kans met beide handen aan. Chandra Bahadur Dangi  leed ook net als een aantal andere uit dit lijstje aan primordiale dwerggroei. Hij is in 2015 overleden.

Lees meer over Chandra Bahadur Dangi

Nu je weet wie de kleinste mensen aller tijden zijn, ben je misschien ook nieuwsgierig geworden naar de langste mensen aller tijden? Bekijk dan de top 10 met langste mensen aller tijden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *