Brrrr, wat is het koud, roepen we in Nederland als het een keertje vriest. De koudste winters in Nederland zijn echter niets vergeleken met de plekken die we voor je hebben opgezocht. Waar die plekken liggen en welke temperaturen daar heersen? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet in de lijst met 10 koudste plekken op aarde.
10. Ust-Shchuger, Rusland
Als je denk dat het alleen in Siberië koud is, dan heb je het mis. De temperatuur kan ook aardig dalen in het westelijke gedeelte van Rusland. Vlak bij de samenvloeiing van de rivieren de Pechora en Shchuger Rivers ligt het kleine plaatsje Ust-Shchuger. Op 31 december 1978 daalde het kwik naar 58,1 graden onder nul en het is daarna nergens in Europa ooit zo koud geweest. Daarmee is Ust-Shchuger het koudste plekje van Europa te noemen.
Lees meer over Ust-Shchuger, Rusland
9. Prospect Creek, Alaska
In Amerika staat het record voor koudste plek op naam van zeer kleine nederzetting, genaamd Prospect Creek. Dit plekje was vroeger een uitvalsbasis voor mijnwerkers en constructiemedewerkers. Hoewel er in de jaren 70 nog zo’n 27.000 mensen woonden, voornamelijk werklieden die aan een enorme oliepijplijn werkten, woont er vandaag de dag niemand meer. In de winter was het geen pretje om aan de oliepijplijn te werken, want op 23 januari 1971 werd er een temperatuur gemeten van -62,2 graden.
Lees meer over Prospect Creek, Alaska
8. Snag, Yukon, Canada
Snag is een zeer klein dorpje dat oorspronkelijk is ontstaan door de toenmalige Klondike Gold Rush en ligt zo’n 25 kilometer ten oosten van Beaver Creek, Yukon in een komvormige vallei van de White River. In 1947 telde het dorpje nog 8 tot 10 mensen die in bont handelden en daarnaast waren er nog 15 tot 20 personen, maar dat was voornamelijk luchthavenpersoneel voor het militair vliegveld dat 8 kilometer verderop ligt en nog een handje vol meteorologisch personeel. In 1947 heeft datzelfde meteorologisch personeel een temperatuur gemeten van -63 graden.
Lees meer over Snag, Yukon, Canada
7. North Ice, Groenland
North Ice was tussen 1952 en 1954 een Brits onderzoeksstation, genaamd The North Greenland Expedition. Op een hoogte van 2341 meter boven zeeniveau, werd deze expeditie geleid door James Simpson, die op 9 januari 1954 een temperatuur heeft gemeten van -66,1 graden. Dat was op dat moment de laagste temperatuur ooit gemeten in Noord-Amerika.
Lees meer over North Ice, Groenland
6. Ojmjakon, Rusland
Met bijna 500 vaste inwoners, ligt op een hoogte van 741 meter het dorpje Ojmjakon. Ondanks dat het niet bijzonder noordelijke ligt zegt Ojmjakon toch de koudepool van alle continu bewoonde gebieden te zijn en dat dit de koudste plaats is van het Noordelijk halfrond. Een temperatuur van -60 graden in januari en over het hele jaar een gemiddelde temperatuur van -45,4 graden is voor de inwoners van Ojmjakon niets bijzonders. Op 6 februari 1933, werd een dieptepunt bereikt en een temperatuur gemeten van 67,8 graden Celsius onder het vriespunt.
Lees meer over Ojmjakon, Rusland
5. Klinck onderzoeksstation, Groenland
In de Arctische poolcirkel staat het onderzoeksstation van Jay C. Klinck. Klinck, die overigens ook zijn naam heeft gegeven aan de 1800 meter hoge bergtop Nunatak, was de man die op dit onderzoeksstation observaties van temperaturen deed. Klinck zat er dus met zijn neus bovenop, toen de laagste temperatuur van -69,4 graden Celsius werd gemeten.
4. Denali, Alaska
Op het arctische gedeelte van onze planeet vind je de 6.168 meter hoge Denali. Een berg die niet alleen de hoogste berg van Noord-Amerika is, maar wat temperatuur betreft boven de andere uitsteekt en wordt gezien als de koudste berg ter wereld. In de winter valt het kwik naar zo’n -40 Celsius en de laagste temperatuur ooit gemeten is -73,8 graden onder nul.
Lees meer over de Denali, Alaska
3. Dome A, Antarctisch Plateau
Dat NASA ook niet alles weet blijkt wel uit het feit dat zij lange tijd hebben gedacht dat Dome A de plek was waar zich de laagste temperaturen op aarde voordeden. Volgens NASA kunnen hier temperaturen voorkomen van -92 graden, maar dat is vanuit de ruimte gemeten en niet ter plekke gemeten. Ondanks dit zo goed als onbewoond en in totale afzondering gelegen gebied op het Oost-Antarctisch Plateau ligt, zijn wetenschappers er toch in geslaagd om in juli 2005 een temperatuur te meten van -82,5 graden onder nul.
Lees meer over Dome A, Antarctisch Plateau
2. Amundsen-Scott Zuidpoolstation
Roald Amundsen en Robert Falcon Scott waren de eersten die in 1911 de Zuidpool hebben bereikt. In 1956 werd er het eerste station gebouwd en naar de beide heren vernoemd. Direct na de bouw is het station continu bewoond geweest met ongeveer 200 mensen in de zomer en circa 50 mensen in de winter. De wintermaanden waren het zwaarst, want in deze periode waren ze volledig afgesloten van de buitenwereld. Op 23 juni 1982 was het een erg koude winter van -82,8 graden.
Lees meer over het Amundsen-Scott Zuidpoolstation
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica
Op plek 1 in de lijst met koudste plekken op aarde staat het Russische onderzoeksstation Vostok. Vostok staat vooral bekend om het Vostokmeer. Dit is het grootste meer van de meer dan 140 verborgen meren in Antarctica. Met een ligging van 3488 meter boven de zeespiegel is het Vostokstation het koudste punt van de wereld. Op 21 juli 1983 werd er dankzij een stil hangende koude wervelwind, een zogeheten atmosferische vortex, een temperatuur gemeten van -89,2 graden onder nul. Door deze wind werd er officieus zelf een temperatuur gemeten van -91 graden.
Lees meer over het Vostok Onderzoeksstation, Antarctica
Zou jij weleens naar een deze koudste plekken op aarde willen? Of wellicht ben je het weleens geweest? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.