De 10 koudste winters in Nederland

De 10 koudste winters in Nederland

Jammer genoeg is het niet zo koud meer in Nederland. De winters van nu horen zeker niet thuis in de lijst met koudste winters in Nederland. Als je terugdenkt is het zelfs zo dat vroeger de winters veel kouder waren en nu lijkt het een droom die maar niet gerealiseerd wordt. Zelfs de Elfstedentocht die vroeger vaak voorkwam, is nu maar een mythe.

Normaliter moet je het in Nederland doen met een zeeklimaat wat veel neerslag inhoudt en geen extreme warme winters, of belachelijk warme zomers. De koudste winter gaat zelfs terug naar 1963. Door de 10 koudste winters in Nederland op een rij te zetten, zie je hoe ons klimaat langzaam veranderd. 

10. De winter van 1996

In 1996 duurde de winter heel erg lang. Ondanks de zon en droogte was het echt koud. Dit werd ook van de twintigste eeuw de achtste winter, waarbij temperaturen onder nul bleven. Voor veel Nederlanders was dit een kou die keihard aankwam. Je kunt zeggen dat er sinds 1988 geen echte winter meer is geweest.

Lees meer over de winter van 1996

9. De koude winter van 1979

In dit jaar was de winter behoorlijk streng met een meedogenloze vorst. Je had ook veel koude perioden. 1979 ging de boeken in, maar met name omdat de eerste week van januari de kou bleef stijgen. Er kwamen tijdens deze winter regelmatig sneeuwstormen voorbij, ook flink wat ijzel. Daarna werd het erg onstuimig met als gevolg dat sneeuwstormen in het hele land het verkeer platlegde.

Lees meer over de winter van 1979

8. De koude winter van 1970

Dit was modaal gezien toch wel een van de koudste winters in Nederland! Hoewel de winter van 1969 op 1970 erg koud was, begon hij toch best warm in november. Zo ontstond er tussen december en februari een ijsperiode met als gevolg dat alle vaarwegen bevroren waren. Wel met uitzondering van grote rivieren. Voor schepen werd het bijna onmogelijk om door het ijs te komen. In het Oosten, maar ook het noorden van het land ontstond er heel veel vorst. Het is moeilijk voor te stellen, toch waren er 88 dagen vorst en 18 dagen dat je van het ijs kon genieten. 

7. De koude winter van 1929

Echte vorst werd er in dit jaar niet verwacht. Dit komt omdat november 1928 onstuimig verliep. Tot januari kon men van een ‘normale’ winter spreken. Toch kwam het tot vorst en dit direct na de jaarwisseling. Door heel Europa verspreidde de koude lucht zich en kwam de kou inval op 12 februari binnen. Vanwege de kou lieten mensen hun kachels doorbranden met als gevolg dat het Leidse stadhuis vlamvatte en het gebouw geheeld uitbrandde. Dit alles gebeurde op de zelfde dag dat de vierde Elfstedentocht plaatsvond.

Lees meer over de winter van 1929

6. De koude winter van 1940

Na het begin van de tweede oorlog was de winter van 1940 de eerste winter in Nederland. In dit jaar waren op plekken sneeuwduinen met een hoogte van één meter te vinden en vond de Elfstedentocht plaats. Op de weg was er geen auto te bekennen doordat deze eigenlijk in een schaatsbaan veranderde en het IJsselmeer was volledig bevroren. Door de harde sneeuw en koude temperaturen die toch wel tot acht graden onder nul liepen, konden mensen met de hand de trein in Hoorn uitgraven die was vastgelopen.

Lees meer over de winter van 1940

5. De koude winter van 1956

Wat was de winter van 1956 opmerkelijk, sterker nog hij was recordkoud! In eerste instantie leek de winter niks voor te stellen, december verliep zelfs als ons normale, standaard herfstachtige periode. Je kunt het je vast voorstellen, koud, zacht, nat en onstuimig. Schaatsen was zelfs iets wat er niet meer in zou zitten, maar toch vanuit Scandinavië kwam er een hogedrukgebied aanzetten. Dit terwijl vanuit de middellandse zee er een lagedruk was. Tegen alle verwachtingen in stak er een storm op met als gevolg dat er extreme koude lucht naar Nederland werd opgeblazen.

Lees meer over de winter van 1956

4. De koude winter van 1947

De winter van 1947 kon zich aansluiten bij de historische koude winters. Vanwege de kou liep de kolenvoorziening in heel Europa vast. Het was zo erg dat in Nederland zelfs 500 vrachtschepen vast zaten in het ijs. Hier kwam nog bij dat de dooi zijn intrede deed met als gevolg dat de Achterhoek en Betuwe flink onder water kwamen te staan. Het was een opmerkelijke record, omdat het uiteindelijk toch nog een koude winter werd met één warme dag. De teller stond op 16 januari 1947 op 17,2 graden in Maastricht.

Lees meer over de winter van 1947

3. De koude winter van 1941

Voor 1941 kon de periode van 1844 tot 1845 de boeken ingaan als een van de koudste winters in Nederland en België die ooit gemeten was. Omdat het in 1941 een van de aller strengste winters van de voorgaande driehonderd jaar was, werd het record direct verbroken. In januari 1942 lag de gemiddelde temperatuur heel laag. In dit jaar vond ook nog eens de achtste Elfstedentocht plaats. Het is toch opmerkelijk dat ondanks dit alles 1941 en niet 1942 in de boeken voorkwam, maar dit is enkel omdat vlak voor de jaarwisseling de vort inzette.

2. De koude winter van 1942

Sinds de metingen in 1901 werd in 1942 een van de laagste temperaturen behaald. Sterker nog het werd in Winterswijk zelfs -27,4 graden! Dit alles in een winter van oorlog vol strijd om te overleven. Koude winters waren zelfs drie jaar op een rij voorgekomen aan het begin van de jaren veertig. Bijna drie maanden vroor het aan één stuk door en was er een groot gebrek aan brandstof tijdens de oorlog waardoor er van warmte bijna niet te spreken was. Voor pasgeboren kinderen was dit heel heftig en zij liepen dan ook regelmatig longontsteking op. Desondanks volgde er sneeuw en kwamen heel veel Nederlanders in chaos terecht. Met op bepaalde plekken meer den 40 centimeter aan sneeuw die gevallen was.

Lees meer over de winter van 1942

1. De koude winter van 1963

1963 was toch het jaar dat in de boeken staat als de koudste winter in Nederland! Zelfs de meest bizarre editie van de Elfstedentocht vond plaats in dat jaar. De meeste die dit mee hebben mogen meemaken, benoemen het ‘de hel van 1963’. Onder bizarre omstandigheden legden men de Elfstedentocht af. Het is met name de gevoelstemperatuur die een belangrijke rol hierbij speelde. Er is zelfs een Nederlandse film over gemaakt.

Lees meer over de winter van 1963

Lijken de koudste winters in Nederland je al koud? Deze zijn niks vergeleken met onze lijst met 10 koudste plekken op aarde!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *