De 10 langste mensen aller tijden

De 10 langste mensen aller tijden

De geschiedenis wemelt van verhalen over de langste mensen aller tijden, maar het is pas in de afgelopen honderd jaar dat we medische verklaringen voor het fenomeen hebben gekregen namelijk Gigantisme. Dit is de aandoening die ertoe kan leiden dat een persoon verder groeit dan de menselijke norm.

Toch zijn de verhalen van de individuen die getroffen zijn door gigantisme net zo interessant als de oorzaken achter hun toestand. Lees verder voor de 10 langste mensen aller tijden.

10. Brahim Takioullah – 2,46 meter

Brahim Takioullah is de gezamenlijke op een na langste levende persoon ter wereld, naast de Iraanse Morteza Mehrzad. Takioullah heeft ook het Guinness World Record als de eigenaar van ’s werelds grootste voeten. Takioullah werd in 1982 in Marokko geboren en zijn grootte is het gevolg van een tumor waardoor hij groeit.

Lees meer over Brahim Takioullah

9. Don Koehler – 2,49 meter

Don Koehler

De in Denton, Montana geboren reus Don Koehler bereikte een ongelooflijke hoogte van 2,49 meter. Zijn groei was normaal tot hij de leeftijd van 10 jaar bereikte, waarna hij plotseling in een alarmerend tempo omhoogschoot. Hij was de langste man ter wereld van 1969 tot aan zijn dood in 1981.

De ongemakken voor Koehler’s dagelijkse leven waren onder meer dat hij twee tweepersoonsbedden tegen elkaar moest zetten als hij in hotelkamers verbleef. Anders kon hij niet in bed liggen. De tweelingzus van Koehler was slechts 1,75 meter lang, waardoor het verschil tussen de tweeling een Guinness World Record was.

Lees meer over Don Koehler

8. Vikas Uppal – 2,51 meter (betwist)

Er is niet veel bekend over het korte leven van de Indiase reus Vikas Uppal en zijn bewering over de langste man is betwist. Geboren in het Rohtak-district van Haryana in 1986, werd hij nooit officieel gemeten door het Guinness World Records boek.

Volgens de Indiase krant The Tribune was Uppal 2,51 meter en groeide hij nog steeds toen hij in zijn late tienerjaren werd gemeten. Een Indiase nieuws- en entertainmentwebsite beweert ook Uppal in 2005 te hebben gemeten en meldde dat hij 2,69 meter was. Wat hem op plek twee in de lijst met langste mensen aller tijden zou zetten.

Lees meer over Vikas Uppal

7. Bernard Coyne – 2,49 meter

Bernard A. Coyne werd geboren in Anthon, Iowa op 27 juli 1897. De exacte lengte van Coyne op het moment van zijn overlijden is nog steeds niet bevestigd. Volgens zijn WWI-registratiekaart was hij al 2,4 meter lang in 1918, op dat moment was hij nog maar 21 jaar oud. Toen hij stierf in 1921, 23 jaar oud, was Coyne 2,49 meter, hoewel hij volgens sommige bronnen wel 2,60 meter had kunnen zijn.

Lees meer over Bernard Coyne

6. Sultan Kösen – 2,51 meter

De Turkse boer Sultan Kösen is met 2,51 meter de langste man ter wereld, welke op dit moment nog in leven is. Net als veel van de andere mensen op deze lijst, wordt de aandoening van Kösen veroorzaakt door een tumor die zijn hersenen aantast. De groeisnelheid van Kösen was normaal tot de leeftijd van 10 jaar, waarna hij snel omhoogschoot tot meer dan 1,80 meter. Uiteindelijk groeide hij door tot 2,51 meter.

Lees meer over Sultan Kösen

5. Édouard Beaupré – 2,51 meter

Geboren in Saskatchewan, Canada in 1881, bereikte Édouard Beaupré ook de ongelooflijke hoogte van 2,51 meter. Als kind droomde Beaupré ervan een cowboy te worden, maar hij is van gedachten veranderd toen hij 17 werd en ontdekte dat hij een paard van 360 kilo kon optillen. Toen hij 21 was, sloot Beaupré zich aan bij Barnum en Bailey’s Circus als sterkste man en circusfreak. Artsen ontdekten ook dat hij niet was gestopt met groeien tot zijn vroegtijdige dood op 23-jarige leeftijd.

Lees meer over Édouard Beaupré

4. Väinö Myllyrinne – 2,51 meter

Väinö Myllyrinne, geboren in 1909 in Helsinki, Finland, was 1,80 meter lang tegen de tijd dat hij 21 was. Bovendien maakte hij een tweede groeispurt door toen hij eind dertig was en tegen de tijd van zijn dood in 1963, een torenhoge 2,51 meter was. Hij overleed op 54-jarige leeftijd.

Lees meer over Väinö Myllyrinne

3. John F. Carroll – 2,63 meter

John F. Carroll, geboren in 1932 in Buffalo, New York, werd in medische tijdschriften de ‘Buffalo Giant’ genoemd. Toen hij 16 was, begon Carrolls ongelooflijke groeispurt en het stopte niet tot zijn uiteindelijke dood in 1969. Op een gegeven moment groeide hij naar verluidt zeven centimeter in een kwestie van maanden!

Lees meer over John F. Carroll

2. John Rogan – 2,67 meter

Met 2,67 meter staat John William ‘Bud’ Rogan tweede op de lijst met langste mensen aller tijden en is hij de langste mens van Afrikaanse afkomst. Rogan, geboren in 1868 in Tennessee, leed op 13-jarige leeftijd aan een plotselinge groeispurt en won snel hoogte.

Rogan’s extreme omvang leidde ertoe dat hij leed aan ernstige ankylose, een aandoening waarbij de gewrichten stijf worden door een ontsteking. Dit maakte het buitengewoon moeilijk voor hem om zijn gewicht op zijn voeten te zetten.

Lees meer over John Rogan

1. Robert Wadlow – 2,72 meter

Bovenaan onze lijst staat Robert Wadlow, ‘The Giant of Illinois’. Met een hoogte van 2,72 meter, is Wadlow de langste bevestigde persoon die ooit heeft geleefd. Geboren in Alton, Illinois in 1918. Hij leed aan hypertrofie, waardoor hij enorme hoeveelheden menselijk groeihormoon aanmaakte.

Deze toestand leidde ertoe dat Wadlow zijn hele leven steeds groter werd. Tegen de tijd dat hij acht was, was hij al 1,88 cm en woog hij 77 kg. De inwoner van Illinois was zo groot dat er op school een speciaal bureau voor hem moest worden gebouwd. Artsen hadden destijds geen behandeling voor dit soort gigantische lichamen.

Wadlow leed aan een aantal aandoeningen vanwege zijn ongebruikelijke toestand. Hij had moeite met bewegen op zijn universiteitscampus vanwege zijn broze botten en moest tegen het einde van zijn leven beenbeugels dragen. Hij had ook een minimaal gevoel in zijn voeten. Uiteindelijk, tijdens een professionele optreden die Wadlow maakte in Manistee Michigan, gaf een defecte beenbeugel hem een ​​blaar die geïnfecteerd raakte. Een spoedoperatie en bloedtransfusies konden hem niet meer redden en hij stierf in zijn slaap op 15 juli 1940. Hij was pas 22 jaar oud. Meer dan 30.000 mensen woonden de begrafenis van Wadlow bij en er waren twaalf dragers nodig om zijn enorme lichaam te dragen.

Lees meer over Robert Wadlow

Nu je weet wie de langste mensen aller tijden zijn, ben je misschien ook nieuwsgierig geworden naar de kleinste mensen aller tijden? Bekijk dan de top 10 met kleinste mensen aller tijden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *