Wanneer je op vakantie gaat dan zijn er veel excursies die je kunt doen. Veel van deze excursies voeren je mee naar ruïnes of oude gebouwen. Het is dus duidelijk dat de stad een lange historie heeft. Maar wat zijn nu eigenlijk de oudste steden ter wereld?
10. Beiroet, Libanon
Wanneer je door een oude stad loopt is het verwonderd om te bedenken dat hier al eeuwenlang mensen rondlopen. Zo ook in Beiroet. De eerste mensheid in deze stad stamt uit 3000 jaar voor Christus. De stad wordt nog steeds bewoond. Wanneer we in e geschiedenis zoeken dan zien we dat Beiroet vroeger de naam ‘Berytus’ droeg. Hedendaags wordt de stad ook wel ‘Parijs van het oosten’ genoemd door westerlingen. Tijdens de Burgeroorlog (1975-1990) werd de stad bijna volledig verwoest, gelukkig heeft men dit de afgelopen jaren kunnen herbouwen.
9. Gaziantep, Turkije
Op nummer 9 in de lijst met oudste steden ter wereld vinden we deze wonderlijke stad in Turkije, Gaziantep. De vroegste bewoning vermoed men al 3650 jaar voor Christus.
Gaziantep droeg niet altijd dezelfde naam, voorheen noemde men de stad “Antep” wat Goede bron betekend. In 1920 werd het voorvoegsel Gazi hieraan toe gevoegd en ontstond de huidige naam. Gazi betekend ‘strijder’.
8. Plovdiv, Bulgarije
Bulgarije is al jarenlang zeer geliefd onder de vakantiegangers. Het is ook een zeer mooie stad met een rijke geschiedenis. De vroegste bewoning vond hier plaats 4000 jaar voor christus.
Plovdiv is ook de oudste stad van Europa. In de stad heeft men archeologische vondsten gedaan welke aantonen dat er waarschijnlijk 6000 jaar voor Christus al mensen in de directe omgeving zouden hebben gewoond. Ongeveer 2000 jaar hierna werd de stad gesticht.
7. Sidon, Libbanon
De stad Sidon wordt bewoond sinds 4000 jaar voor Christus. De naam Sidon stamt af van Sidunu wat ‘Vishaven’ betekend. De stad is ook een echte visstad, de ligging aan de Middellandse zee maakt de stad zeer geschikt voor vissers en een haven.
6. El-Fajoem, Egypte
El-Fajoem in Egypte ligt midden in de Fajoem-oase. Eigenlijk mogen we dit geen oase noemen, omdat het zijn water onttrekt uit een meer genaamd ‘Birket Karoen’. Bij een echte oase wordt het water uit grondwater onttrokken. De eerste bewoning vond hier plaats 4000 jaar voor Christus en tot op de dag van vandaag is de stad een levendige omgeving om te wonen.
5. Susa, Iran
Onderzoek en vondsten hebben aangetoond dat er 4200 jaar voor Christus al beschaving te vinden was in Susa in Iran. Susa was de hoofdstad van het Elamitische rijk. Uiteraard hebben de elamieten de naam Susa bedacht, echter spraken zij het uit als ‘Susan’.
4. Damascus, Syrië
Iets ouder dan Susa is Damascus in Syrië. Deze stad bestond al 4300 jaar voor Christus. Damascus is tevens de hoofdstad van Syrië en heeft ruim 1,8 miljoen inwoners. De ligging van de stad wordt vaak in verband gebracht met de Hof van Eden. De stad ligt namelijk in een grote oase aan de rand van een woestijnachtig gebied.
Hof van Eden kent verschillende gebeurtenissen, welke beschreven staan in de Bijbel. Onder andere Abraham werd hier volgens de Bijbel geboren.
3. Aleppo, Syrië
Aleppo is een stad in Syrië wat met recht op nummer 3 in onze lijst met oudste steden ter wereld staat. Het is altijd de hoofdstad geweest van het Amoritische koninkrijk Yamkhad en het Armeense koninkrijk van Bit Agusi.
Je kent ook vast wel de Aleppo peper, een hele hete peper die steeds vaker wordt gebruikt. Deze peper is vernoemd naad de stad Aleppo. Volgens geleerden was de eerste bewoning in deze bijzondere stad al 4300 jaar voor Christus.
2. Byblos, Libanon
5000 jaar voor christus was er al bewoning te vinden in Libanon, deze keer in Byblos. Dit maakt de stad de op een na oudste stad van de wereld. In de periode 3000 jaar voor Christus tot 800 jaar voor Christus was Byblos de belangrijkste haven van Egypte. Vanuit de haven werd er veel cederhout verscheept en geëxporteerd naar andere landen. Ook werd er in de stad veel bast geproduceerd, een grondstof voor papyrus. Met deze papyrus werden de geschriften van het christendom gekopieerd. Men vermoed dat de Bijbel daarom de naam Biblos draagt.
In 1984 werd Byblos door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
1. Jericho, Palestina
Als we gaan zoeken in de geschiedenis dan vinden we de allereerste stadsbewoning in 9000 jaar voor Christus. In Jericho, Palestina. Deze stad staat dan ook met recht in onze top 10 op nummer 1 met oudste steden ter wereld. De stad heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. In de lange geschiedenis werd de stad namelijk twintig keer verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Deze gebeurtenissen zijn nog steeds waar te nemen in de ruïnes die de stad kent en een kunstmatige heuvel van 25 meter vormen.
Jericho is erg vruchtbaar. Sinasappels, dadels en bananen groeien volop in de dorre woestijn van de jordaanvlakte.
De naam Jericho komt hoogstwaarschijnlijk van ‘Jareach’ wat zoiets als maan betekend. Deze zou kunnen terug leiden naar de oud semitische maangod.