De 10 rijkste landen ter wereld

De 10 rijkste landen ter wereld

Er zijn veel landen in de wereld die behoren tot de rijkste landen ter wereld. Dit kun je zien aan de inwoners die een goed salaris ontvangen en mogen genieten van een hoge levensstandaard. Nederland staat op nummer 12 in de lijst, dus die valt net buiten de top 10. Lees mee met ons lijstje van de 10 rijkste landen ter wereld.

10. Hong Kong

Het tiende rijkste land ter wereld is Hong Kong. Dit gebied kent wel 236 eilanden gelegen in de Zuid- Chinese Zee. Niet alle eilanden zijn bewoond. Wel telt het 7.409.800 inwoners. Je vindt in Hong Kong een van de beste diepzeehavens van de wereld. Je zult hier veel lichte industrie tegenkomen. Denk daarbij aan de productie van onder andere speelgoed. Volgens het IMF staat Hong Kong bekend als een van de belangrijkste financiële centra, wat echter in 2016 stil is komen te liggen.

Lees meer over Hong Kong

9. Koeweit

Koeweit, een land met 4 miljoen inwoners, is rijk geworden door de olie. Dit werd overigens pas ontdekt in 1938 in de woestijn die Koeweit kent. Er zal een moment komen dat het delven van olie ophoudt en daar probeert Koeweit zich al zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Lees meer over Koeweit

8. Verenigde Arabische Emiraten

Vlakbij Azië bevinden zicht de Verenigde Arabische Emiraten. Zo kent het zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Sharjah, Umm Al Qay-wayn, Ras al-Khaimah, Dubai, Ajman en Fujairah.  Abu Dhabi is vrijwel de grootste wanneer je uitgaat van het oppervlak. De bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten bestaan voornamelijk uit Arabieren, Afrikanen, Iraniërs, Pakistani, Indiërs, Pakistani en Baluchi’s.

Zo is de Verenigde Arabische Emiraten rijk aan olie, het land staat dan ook in de top 5 van grootste olieproducerende landen. De olieopbrengsten hebben een hooggeïndustrialiseerde economie tot stand gebracht. Daarom wordt het ook meegerekend als een van de meest ontwikkelde landen in de wereld.

Lees meer over de Verenigde Arabische Emiraten

7. Noorwegen

Noorwegen heeft een relatief klein inwonersaantal (5.000.000) ten opzichte van het oppervlakte van 385.155 vierkante meter. Door dat het inwonerstal niet hoog ligt draagt de bevolkingsdichtheid tot wel 13 vierkante meter. Je kunt dus stellen dat het hier erg royaal wonen is. Wanneer je het economisch bekijkt is dat wel een probleem, Noorwegen moet namelijk meer dan 50% van zijn voedsel uit andere landen halen. Gelukkig voor dit land is het rijk aan gas- en olievelden. Ook wordt de handel en scheepvaart tot de belangrijkste industrieën gerekend.

Lees meer over Noorwegen

6. Brunei Darussalam

De afkorting van Brunei Darussalam is Brunei. Dit land bevindt zich in Zuidoost-Azië. Het bevindt zich op het eiland Borneo in de Zuid Chinese zee. Het land is opgesplitst in twee delen, welke niet met elkaar verbonden zijn. Zo leeft bijna 97% in het westelijke deel. Het andere deel is minder populair. 

De hoofdstad Bandar Seri Begawan ook wel de oliestad Seri genoemd wordt als één van de belangrijkste steden gezien.  Zo leven er in Seri veel Nederlanders die voor verschillende oliemaatschappijen werken. Door de grote productie van ruwe olie en gas heeft deze plaats dan ook een plek in deze top 10 te danken.

Lees meer over Brunei Darussalam

5. Ierland

Ondanks dat de economieën van de Europese Unie een moeilijke periode doormaken blijft de Ierse economie volop stijgen. Ierland is een land met minder dan 5 miljoen inwoners en één van de zwaarst getroffen landen door de wereldwijde recessie. Het land kreeg uiteindelijk zijn fiscale gezondheid terug na een aantal politieke maatregelen. Zo verhoogde het de arbeidsparticipatie en zag het het BBP verdubbelen. Ierland staat daarom op plek 5 in de lijst van rijkste landen ter wereld.

Lees meer over Ierland

4. Singapore

Singapore is een typisch klein land dat weet hoe het groot moet zijn. Het mag zich het kleinste land in Zuidoost-Azië noemen. Het telt alles bij elkaar 63 eilanden en zorgt ervoor dat inwoners royaal kunnen wonen en bedrijfsterreinen kunnen aanleggen. Wat Singapore zo ‘groot’ maakt komt door de op één na grootste haven van de wereld. Zo kent het nog een tal van andere industrieën zoals scheepsbouw, computers, machines, textiel, metaal olieraffinage en chemische industrie. Om een grote positie te kunnen aanhouden doet de regering er alles aan op het aantal geboorten omhoog te brengen, zo krijgen de ouderstellen een ruime financiële vergoeding!

Lees meer over Singapore

3. Luxemburg

Luxemburg let al jaren goed op de internationale bewegingen op het gebied van politiek en economie. Zo wordt het land meegerekend tot grondlegger van verschillende organisaties. Het land heeft zich ontwikkeld van een staalproductie gebaseerde economie tot een economie die drijft op het internationale bankwezen en handel. Het BBP neemt momenteel in de financiële sector een aandeel in van wel 28%. Het land staat ook bekend om de lage belastingen op brandstof en tabak. Hier maken omwonende landen en toeristen dan ook met grote regelmaat gebruik van. Dit levert de staatskas dan ook 600 miljoen euro per jaar op. Luxemburg is het rijkste land van Europa.

Lees meer over Luxemburg

2. Macau

Macau staat ook bekend als de gokhoofdstad van Azië en er wordt dan ook gespeculeerd dat binnen een afzienbare tijd op nummer 1 zal komen te staan in de lijst van rijkste landen. Sinds dat de gokindustrie in 2001 werd geliberaliseerd heeft het zijn rijkdom in een razend tempo zien groeien. Zo heeft het een bevolking van iets meer dan 600.000 en met meer dan 40 casino’s over een grondgebied van 30 vierkante meter is dit eiland een ware geldmachine!

Lees meer over Macau

1. Qatar

Qatar staat op nummer 1 van de rijkste landen ter wereld. De grootste bijdrage wordt geleverd via de bouwindustrie, olie en aardas. Daarna komt de financiële sector, gevolgd door de industrie. Zo is deze economische situatie erg bepalend voor de samenleving van Qatar. De olie en gaswinning hebben dan ook gezorgd voor een grote stroom aan immigranten.

Lees meer over Qatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *