De 10 snelste auto’s ter wereld

De 10 snelste auto's ter wereld

Autofabrikanten racen al sinds de begindagen van de auto om de snelste auto ter wereld te produceren, maar gedegen documentatie over deze strijd gaat pas terug tot de jaren veertig. Hier de lijst met de tien snelste auto’s ter wereld.

10. Saleen S7: 399 km/h

Op plek 10 in de lijst van de snelste auto’s ter wereld staat de in Amerika gebouwde supercar Saleen S7. Geïntroduceerd in 2000 met een atmosferische, 7,0-liter V-8, werd de S7 in 2005 geüpgraded naar een twin-turbocharged-eenheid. Met een vermogen van 1.000 pk met het optionele Competition-pakket, kan de S7 een topsnelheid van 248 pk halen. Hoewel het de laatste auto op onze lijst is, moeten we er rekening mee houden dat de S7 met turbocompressor in hetzelfde jaar 399 km/h bereikte toen de Veyron een record vestigde van 408 km/h. Saleen liep niet ver achter.

Lees meer over de Saleen S7

9. McLaren Speedtail: 403 km/h

De McLaren Speedtail werd in 2019 geïntroduceerd en wordt beschouwd als een opvolger van de iconische F1. Maar dat komt vooral doordat hij een indeling met drie zitplaatsen heeft met de bestuurdersstoel in het midden. In tegenstelling tot andere auto’s op deze lijst, is de Speedtail een hybride die een 4,0-liter V8-benzinemotor met dubbele turbo combineert met een elektromotor. McLaren zegt dat de Speedtail in staat is om 402 km/h te halen, waardoor het snelste voertuig van McLaren tot nu toe is.

Lees meer over de McLaren Speedtail

8. Bugatti Veyron: 409 km/h

De standaard Veyron, is de eerste productieauto die de grens van 402 km/h overschreed. En dat gebeurde in 2005, toen het een einde maakte aan McLaren’s langdurige record met de F1 in 1993. De Veyron, uitgerust met een vroege versie van de 8,0-liter W-16, haalde een topsnelheid van 409 km/h op 19 april 2005. Het record stond twee jaar, maar het werd heroverd door de SuperSport-versie en vervolgens door zijn opvolger, de Chiron.

Lees meer over de Bugatti Veyron

7. SSC Ultimate Aero: 412 km/h

De Ultimate Aero is de auto die kort het record van de Bugatti Veyron heeft gestolen. Totdat de Veyron Super Sport hem terug kwam nemen. SSC vestigde zijn record in 2007 met een twin-turbo-versie van de auto. De Ultimate Aero haalde een topsnelheid van 412 km/h ergens in West Richland en hield het record tot 2010. De Ultimate Aero werd in 2013 stopgezet na verschillende limited-edition-modellen, maar SSC werkt nu aan een nieuwe kanshebber voor ’s werelds snelste productieauto, de Tuatara.

Lees meer over de SSC Ultimate Aero

6. Koenigsegg Agera R: 418 km/h

De Agera RS is misschien wel de snelste in zijn soort, maar de Agera R blijft niet ver achter. Geproduceerd van 2011 tot 2014, had de Agera R de legendarische 5,0-liter V-8-motor van het bedrijf, met een vermogen tot 1.124 pk. Het Zweedse bedrijf gebruikte deze auto om in 2011 een handvol records te vestigen voor productieauto’s, maar deze werden uiteindelijk gereset door de Agera RS. Hoewel het geen record voor topsnelheid behaalde, was de Agera R met 418 km/h bijna net zo snel als de Bugatti Veyron Super Sport.

Lees meer over de Koenigsegg Agera RS

5. Bugatti Chiron: 420 km/h

De standaard Bugatti Chiron staat op de lijst met snelste auto’s ter wereld als een van de vier Bugatti’s. Geïntroduceerd in 2016 als vervanging voor de Veyron, behoudt de Chiron de quad-turbo W-16-motor, maar het vermogen dat werd opgewaardeerd tot 1.479 pk. De topsnelheid van de Chiron is officieel beperkt tot 482 km/h, wat iets lager is dan de Veyron Super Sport.

Lees meer over de Bugatti Chiron

4. Bugatti Veyron Super Sport: 431 km/h

De Bugatti Veyron is nog steeds een van de snelste supercars ooit gebouwd. Eigenlijk plaatst het record van Bugatti in 2010 de Veyron op de vierde plaats met een topsnelheid van 431 km/h. Dit record werd bereikt met een versterkt model genaamd de Veyron Super Sport. Bugatti bouwde een speciale serie van 30 auto’s genaamd World Record Edition om het evenement te vieren, maar deze voertuigen zijn beperkt tot 415 km/h om de banden te beschermen.

Lees meer over de Bugatti Veyron Super Sport

3. Hennessey Venom GT: 434 km/h

De Venom GT werd geïntroduceerd in 2011 en bleef in productie tot 2017. Ondanks de schijnbaar lange termijn werden er slechts 13 auto’s gebouwd. De grondig gemodificeerde Venom GT, gebaseerd op de Lotus Exige, heeft een twin-turbo, 7,0-liter V-8-motor onder de motorkap. Gebaseerd op de LS7 V-8 van General Motors, pompt de unit tot 1.244. De Venom GT bereikte zijn hoogste topsnelheid in februari 2014, toen hij 434 km/h bereikte op de space shuttle-landingsbaan van het Kennedy Space Center in Florida.

Lees meer over de Hennessey Venom GT

2. Koenigsegg Agera RS: 447 km/h

De krachtigste versie van de Agera, de Agera RS, werd ’s werelds snelste auto in november 2017, toen Koenigsegg een gemiddelde snelheid van 445 km/h haalde. Het record duurde minder dan twee jaar, maar de Agera RS bezit nog steeds een handvol records. In tegenstelling tot Bugatti bouwde Koenigsegg geen limited-edition versie van de Agera RS om het record te vieren, maar de RS zelf was beperkt tot 25 exemplaren.

Lees meer over de Koenigsegg Agera RS

1. Bugatti Chiron Super Sport 300+: 490 km/h

De standaard Bugatti Chiron is al een van de snelste auto’s ter wereld met een topsnelheid van ongeveer 420 km/h, maar het Franse bedrijf wilde een nieuw record vestigen, dus creëerde het een nog krachtiger beest. Bugatti nam de iets krachtigere motor van de Centodieci (dat betekent 110 in het Italiaans), met een vermogen van 1.578 pk (99 meer dan de standaard Chiron), voegde langere overbrengingsverhoudingen toe aan de versnellingsbak en ontwierp een herzien aerodynamisch pakket dat de lengte van de auto met bijna 25 centimeter vergroot. De aangepaste auto haalde op 2 augustus een topsnelheid van 490 km/h. Om het even te vieren, bouwt Bugatti een productiemodel op basis van het prototype genaamd de Chiron Super Sport 300+. Deze auto is gelimiteerd tot 30 exemplaren, genoeg om het snelheidsrecord met het Guinness World Records te behalen.

Lees meer over de Bugatti Chiron Super Sport 300+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *