De 10 snelste landdieren ter wereld

De 10 snelste landdieren ter wereld

Snelheid kan een kwestie zijn van dood of overleven in de natuur. De snelste landdieren ter wereld zijn allemaal prooien of roofdieren en het is hun snelheid die hen een voorsprong geeft in het wild. Als je naar de lijst kijkt van alle landdieren wereldwijd, zul je zien dat de top 6 van snelste landdieren woonachtig is in Afrika.

Wie is het snelste?

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van dieren te rangschikken. Sommige kijken naar snelheid in vergelijking met lichaamslengte, wat ertoe kan leiden dat insecten worden opgenomen als enkele van de snelste landdieren. Andere lijsten kijken naar versnelling, waardoor sommige van de slangen als de snelste uit de bus komen. Deze lijst met snelste landdieren ter wereld kijkt eenvoudigweg naar de hoogste geregistreerde snelheid van een soort en rangschikt ze van één tot tien.

De 10 snelste landdieren ter wereld

Het is interessant om op te merken dat als we kijken naar de rangschikking van de snelheid van de snelste dieren ter wereld de jachtluipaard niet eens de top tien zou halen, vanwege de vele vogels die sneller kunnen bewegen. Dit zijn de 10 snelste landdieren ter wereld:

10. Afrikaanse wilde hond – 71 kilometer per uur

In de top 10 vinden we op nummer 10 een hond terug. In dit geval een hond die in de vrije natuur leeft. De Afrikaanse, wilde honden zijn indrukwekkend met hun succesvolle jachtpercentage van meer dan 60%, onder meer als gevolg van hun snelheid en uithoudingsvermogen. Ze kunnen in korte uitbarstingen sprinten met 66 kilometer per uur en over langere afstanden rennen met 60 kilometer per uur. Helaas wordt deze mooie, snelle hond wel met uitsterven bedreigd. Dit is in ieder geval niet het gevolg van hun snelheid want die is prima.

Lees meer over de Afrikaanse wilde hond

9. Kangoeroe – 71 kilometer per uur

Kangoeroes zijn grote buideldieren die alleen in Australië en enkele Nieuw-Guinea-eilanden voorkomen. Je zou ze waarschijnlijk niet verwachten in de top 10 van snelste landdieren ter wereld. Toch horen ze hier in thuis op nummer 9. Hun lange, sterke achterpoten en gespierde staarten zijn gemaakt voor snelheid en ze hinkelen maar liefst 71 kilometer per uur. Dit is aanzienlijk snel als je bedenkt dat ze alleen maar hinkelen. Helaas houden ze dit maar even vol en kunnen ze op deze manier niet hele grote afstanden overbruggen.

Lees meer over de kangoeroe

8. Windhond – 74 kilometer per uur

Greyhounds behoren tot een familie van jachthonden die windhonden worden genoemd en zijn gedurende honderden jaren gefokt om de snelste honden ter wereld te worden. Met een geregistreerde topsnelheid van 74 kilometer per uur behoren ze zeker tot de top 10. Deze honden worden veelal als huisdier gehouden of als jachthond. Ze zijn heel herkenbaar omdat het honden zijn die er op het eerste oog mager uit zien, maar dit is enkel hun bouw. Hierdoor hoeven ze niet veel gewicht mee te slepen als ze snelheden willen behalen door het bos of veld.

Lees meer over de windhond

7. Haas – 80 kilometer per uur

Hazen hebben lange, krachtige achterpoten waarmee ze snelheden tot 80 kilometer per uur kunnen bereiken om roofdieren in hun grasland omgevingen te ontwijken. Net als bij gewone konijnen, hebben hazen langere oren en leven ze solitair of in paren boven de grond. Een flinke snelheid kan dus nog wel eens van pas komen.

Lees meer over de haas

6. Indische antilope – 80 kilometer per uur

De blackbuck (ook bekend als de Indische antilope) wordt gevonden in Zuid-Azië in India, Nepal en Pakistan. Ze zijn in staat om hun topsnelheid van 80 kilometer per uur gedurende meer dan 1,5 kilometer vast te houden, geholpen door hun enorme stappen van 6,5 meter. Vanwege de indrukwekkende hoorns van het mannetje zijn blackbuck helaas een populaire trofee voor jagers.

Lees meer over de Indische antiloop

5. Leeuw – 80,5 kilometer per uur

Het enige lid van de Big-five dieren die we in deze lijst met snelste landdieren tegen komen. De leeuw is de snelste, grote kat ter wereld (een jachtluipaard is geen grote kat!). Met een topsnelheid van 80 kilometer per uur staat hij op de vijfde plek in de top 10. Net als het jachtluipaard kan de leeuw zijn topsnelheid alleen gebruiken voor korte uitbarstingen, wat betekent dat ze dicht bij hun prooi moeten zijn voor een aanval en als een team moeten samenwerken om een ​​succesvolle jacht te garanderen.

Lees meer over de leeuw

4. Gnoe – 80,5 kilometer per uur

Er zijn twee soorten gnoes die in Oost- en Zuid-Afrika voorkomen, de blauwe gnoe en de zwarte gnoe. Beide zijn verrassend snel vanwege hun grootte. Hun bouw geeft hun meer uithoudingsvermogen dan sprinten, wat hen helpt bij hun het snel het land over rennen.

Lees meer over de gnoe

3. Springbok – 88 kilometer per uur

De springbok is een kleine gazelle die in kuddes in zuidelijk Afrika leeft. Afgezien van hun snelheid, zijn hun speciale vaardigheden 3 meter hoge sprongachtige sprongen en scherpe bochten terwijl ze op tempo rennen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk jagende roofdieren afschudden. Hun hoge snelheid kunnen ze echter maar een korte afstand volhouden.

Lees meer over de springbok

2. Gaffelbok – 88,5 kilometer per uur

De gaffelbok, leeft hemelsbreed van Canada tot Californië. Deze is niet alleen het op een na snelste landdier, maar heeft ook het uithoudingsvermogen om lange afstanden snel te rennen. Met het vermogen om 6 kilometer lang met een maximale snelheid van 56 kilometer te kunnen rennen is hij zeker een van de top 10 snelste landdieren ter wereld.

Lees meer over de gaffelbok

1. Jachtluipaard – 120,7 kilometer per uur

De cheeta kan vanuit stilstand in 3 seconden versnellen tot meer dan 95 kilometer per uur. Dat is snel, maar de topsnelheid van het jachtluipaard is ongeveer 120 kilometer per uur, dus verreweg het snelste landdier ter wereld en staat voorop bij alle andere wilde katten en het snelst lopende dier. Deze hoge snelheid is echter beperkt tot zeer korte uitbarstingen, waarbij jachtluipaarden slechts ongeveer 60 seconden op topsnelheid kunnen sprinten.

Leuk weetje: sprintende jachtluipaarden zullen meer tijd in de lucht doorbrengen dan op de grond. Dus ze zijn het snelste dier op het land, maar niet echt veel op de grond tijdens het sprinten!

Lees meer over het jachtluipaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *